maandag 10 juni 2013

Bewust: Een muziek-koe op een waterbed

Op speciaal verzoek ben ik eens gaan onderzoeken of muziek een rol speelt voor veehouders. Moeten zij wel of geen radio aan hebben staan in de stal? Hebben koeien ook een muzieksmaak? Misschien zijn het wel net zulke muziekfans als wij!



Psychologen Arian North en Liam MacKenzie hebben 9 weken lang een onderzoek uitgevoerd waarbij koeien van 05:00 tot 17:00 muziek te horen kregen. En wat bleek nu? Koeien die naar langzame muziek luisterden (minder dan 100 beats per minuut)  gaven dagelijks 0,73 liter meer melk dan koeien die geen muziek te horen kregen. Vooral het liedje Everybody Hurts van REM werkte erg goed. Koeien die blootgesteld werden aan snelle muziek (meer dan 120 beats per minuut) presteerden 0,5 liter minder dan koeien die geen muziek hoorden. Dat muziek invloedt heeft op koeien, en zo dus een erg handig middel is voor veehouders, is nu wel duidelijk. Maar of het soort nummer ook invloed heeft? Veel onderzoekers denken van niet.

Onderzoek: Echt of lariekoek?

Veel koeien worden tegenwoordig blootgesteld aan muziek. De boeren houden daarbij geen rekening met de snelheid van de muziek. Toch merken ze geen verschil met welk nummer ze op zetten. Langzaam of snel. Wat is de conclusie achter dit verhaal? Koeien houden niet van abrupte geluiden. als iemand binnenkomt of ze horen een ander onverwachts geluid raken ze vaak overstuur. Terwijl als ze wennen aan het geluid van een radio dit niet het geval is. De koeien worden zo sneller afgeleid, waardoor ze rustiger blijven en meer voer op nemen. Dit zorgt er voor dat ze meer en sneller gaan herkauwen. Zo wordt de kans op meer melk groter.

Een relaxte koeienmassage

Muziek zou dus een goed middel kunnen zijn om je koeien af te leiden van andere geluiden. Hierdoor zijn ze meer ontspannen. Meer ontspannen... Sommige veehouders gaan daar wel heel ver in. Zo las ik vandaag een artikel over boeren in Ohio die hun stallen voorzien van allerlei technische snufjes. Waterbedden, borstelmachines, muziek installaties, rug massages, comfortabele temperaturen en meer bewegingsvrijheid. Zie je het al voor je? Een koe op een waterbed terwijl zijn vacht geborsteld wordt en zijn rug gemasseerd? Ik wel! Zuivel experts zijn er echter niet zo blij mee. Een koe is namelijk een gewoontedier. Als je bij tevreden koeien teveel veranderingen gaat maken, kan dit een tegenovergesteld effect hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten